Luizen

Luizen komen in de beste families voor.
Sommige mensen denken dat je alleen hoofdluis krijgt als je je niet wast. Maar dat is helemaal niet zo!

luis

Hoofdluizen vinden een schoon gewassen hoofd ook lekker. Iedereen kan hoofdluis krijgen en dat is geen schande. Het heeft niets te maken met onvoldoende hygiëne.
Hoofdluizen verplaatsen zich lopend. Ze lopen van het ene hoofd naar het andere. Als kinderen met elkaar spelen, komen ze vaak met hun hoofden dicht bij elkaar. De luizen kunnen dan overlopen.
Vandaar dat vooral kleine kinderen makkelijk hoofdluis krijgen.

Wat zijn luizen en neten?
Luizen zijn kleine bruingrijze diertjes van ongeveer 1-3 millimeter groot, die leven alléén op mensenhoofden en komen niet voor bij dieren. Op warme plekjes van het hoofd leggen ze eitjes (neten) die ze vastplakken aan het haar, vlak bij de hoofdhuid. Neten kun je vinden achter de oren, in de nek en onder de pony en soms op de kruin, met name als het haar in een paardenstaart wordt gedragen. Neten hebben een witgele kleur en lijken op roos. Maar neten zitten vastgekleefd aan het haar. Roos zit los en valt zo uit het haar.

Na 7 dagen komt uit de neet een luis te voorschijn. Deze luis kan na ongeveer 7-10 dagen ook weer eitjes (neten) leggen. Zo neemt het aantal luizen op een hoofd snel toe.

Hoe merk je dat je hoofdluis hebt?
Als je een paar luizen hebt, merk je in het begin niets. Maar hun aantal neemt snel toe. Dan kan het zijn dat je jeuk krijgt, maar dat gebeurt lang niet altijd. Als je het niet zover wilt laten komen, moet je vader of moeder regelmatig controleren of je hoofdluis hebt of niet.

Regelmatig controleren op hoofdluis
Hiervoor kan het beste een luizenkam (stofkam) worden gebruiken. Kam het haar met de luizenkam uit boven een wit vel papier of boven de wasbak. Het beste is om iedereen in het gezin tegelijkertijd te controleren. Herhaal de controle iedere week. Als je luizen vindt, spoel ze dan weg. Behandel door twee weken te kammen met een speciale netenkam en/of behandel je haar met een speciaal middel tegen hoofdluis (hierover kan je informatie vragen aan je apotheek).
Dode neten moeten niet meer behandeld en verwijderd worden, want na enige tijd verdwijnen ze vanzelf. Een dode neet zit een centimeter verwijderd van de hoofdhuid.

Vertel het gerust op school
Luizen krijgen is geen schande. Ze komen gewoon overlopen van de een op de ander en dat kan overal gebeuren en iedereen overkomen. Maar vervelend zijn die luizen wel. Zorg daarom dat ze zo min mogelijk kans krijgen. Waarschuw de leerkracht van de school als u hoofdluis hebt gevonden. De leerkracht kan dan de ouders van de andere kinderen van die klas vragen kun kinderen extra te controleren en zonodig te behandelen.
Zo blijven we met zijn allen de luizen de baas!!

 Enkele tips om luizen te voorkomen:
➔    als je kind lange haren heeft, laat het dan niet naar school komen met losse haren. Maak een paardenstaart, een vlecht of een dotje, zo krijgen de luizen minder kans om in het haar van uw kind te belanden.
➔    Leer uw kind om in de winter sjaal en muts in de mouw van de jas op te bergen. Zo krijgen luizen ook geen kans over te lopen als de jassen dicht bij elkaar aan de kapstok hangen.
➔    De haren afwerken met een gel, wax, haarspray en petrolhan houden luizen op een afstand.

Geuren zoals, eau de cologne, lavendel en tea-tree zijn erg luisonvriendelijk.
De haren spoelen met een scheutje azijn zou ook doeltreffend zijn om luizen te vermijden.

Bekijk deze video’s:
over de natkamtest:
http://www.klasse.be/tvklasse/13248-Pak-luizen-aan

voor de kinderen:
http://www.peuterplace.nl/videoclips/hoofdluis.htm